Kdo smo?

Naše društvo je bilo osnovano leta 1953. Delujemo na območju četrtne skupnosti Posavje in četrtne skupnosti Bežigrad, kjer imamo tudi lastne prostore. Svojo dejavnost smo razširili tudi na območje Lavrice, kjer trenutno delujeta dve taborniški skupini. Danes naše društvo sestavlja okoli 200 članov.

Kaj je naše poslanstvo?

Naše poslanstvo je vzgoja mladih v samostojne, solidarne, odgovorne in angažirane državljane, ki aktivno delujejo v družbi s ciljem ustvarjanja boljšega sveta.

To dosegamo s širokim naborom aktivnosti, ki so za naše člane poučne in razburljive. Razvijamo spretnosti sobivanja z naravo in delovanja v skupini. Na svet gledamo široko in smo zato vedno polni idej, s tem dolgčas pred nami pobegne daleč stran. Skupaj ustvarjamo nepozabne spomine, ki se jih radi spominjamo še daleč po tem, ko svojo zadnjo noč prespimo v šotoru.

Kako vse poteka?

S članstvom v našem društvu se novi člani pridružijo skupini otrok približno enake starosti, ki jo vodi vodnik. Vodnik je član vodstva društva, ki je z opravljenim vodniškim pomočništvom in vodniškim tečajem pripravljen na izzive, s katerimi se mora spopasti ob vzgoji svoje skupine. Skupina (v nadaljevanju vod) se z vodnikom v prostorih društva sestaja na dogovorjen termin (največkrat je to enkrat tedensko). Vod se začne učiti taborniških veščin, za osvojitev katerih lahko vsak član osvoji prav posebno priznanje. Seveda delo vključuje ogromno igre in zanimivih dejavnosti, tudi sami izdelki in predano znanje pa članom pridejo prav, ko se srečajo z življenjem v naravi.

Življenje v naravi svojim članom poskušamo približati z jesenskim taborom imenovanim Jesenovanje in s poletnim taborom. Na taborjenja se odmaknemo izven urbane okolice mest, v primeru Jesenovanja se zatečemo v hišo na obrobju gozda, v primeru tabora pa nočimo kar v šotorih, kar pričara prav posebno izkušnjo. V zatišju pred mestnim vrvežem se več vodov bolje spozna med seboj, otroci izkusijo različne pripravljene aktivnosti, katere velikokrat temeljijo na povezovanju med starejšimi in mlajšimi člani. Tako otrokom predstavimo in jih naučimo različnih spretnosti  in znanj, med katerimi so v ospredju orientacija, preživetje v naravi, uporaba orodij in izdelovanje pionirskih objektov, lokostrelstvo in osnove ekologije.

Čez leto prirejamo še paleto drugih aktivnosti in izletov, obiskujemo muzeje, kinodvorane ali pa si v okviru vodovega izleta ogledamo kraj, ki nam ni tako znan. Udeležujemo se aktivnosti, ki jih za nas prirejajo ostala taborniška društva, ki sodelujejo z Zvezo tabornikov Slovenije ali pa v okviru naše mestne občine Ljubljana organizira Mestna zveza tabornikov. V okviru teh aktivnosti se udeležujemo ustvarjalnih delavnic ter tekmovanj.